Multitasken werkt niet!

Multitasken werkt niet!
Net lees ik het weer in een vacature. En in cv’s vermeldt men vaak dat men het goed kan. Nou sorry maar #multitasken werkt dus niet! 

Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken naar verricht en de uitkomst is steeds hetzelfde: we denken dat we van alles tegelijk doen, maar dat is dus niet zo!
Prof. Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit en Thomas More Hogeschool in België vertelt in een interview met RTL Nieuws in 2018 verhelderend over zijn onderzoek naar multitasken: “Als mensen het hebben over multitasken, dan spreken ze eigenlijk over ‘task switching’: van de ene taak naar de andere taak schakelen. Dát is namelijk wat we doen als we e-mailen en bellen tegelijk. Of als we appen en live kletsen op hetzelfde moment. Dat schakelen kán heel snel gaan. Kirschner: “We kunnen het niet tegelijkertijd doen, maar we kunnen wél van de ene naar de andere taak switchen.”

Focussen is wat je wil!
Switchen klinkt eerkbaar, maar hoe voorkom je dat het chaos in je agenda en onrust in je hoofd geeft, omdat je steeds van het ene onderwerp naar het andere schakelt?
Dat voorkom je door minder te switchen en te gaan #focussen. Oftewel #singletasken
Door grotere klussen in te plannen in je agenda zet je de eerste belangrijke stap. 

Weg met verleidingen 
Vervolgens wil je je tijdens die klus niet laten verleiden tot het doen van iets anders. Focussen is tenslotte het ultieme doel. 
Eén van de beste tips om te leren focussen op wat je doet: zet zo veel mogelijk notificaties uit. Dus die berichtjes op je scherm dat er nieuwe mail is of die geluidjes als iemand reageert op een chat. 

Hierdoor ga je rustiger en dus #effectiever werken. Probeer het maar eens!

Klinkt simpel hè, maar je moet er nog wel iets meer voor doen. Namelijk niet alleen afwachten op wat er – door anderen – in je agenda rolt, maar zelf nadenken over hoe je de rest er omheen invult. Want notificaties negeren betekent dat je voor die andere – tijdelijk genegeerde taken – ook momenten in je agenda moet plannen. Zo creëer je voor iedere opdracht of activiteit een focusmoment. 

Focussen op jezelf? #Cadeautje voor jou!
Denk jij: goed verhaal, hier wil ik meer van weten! Dan heb je nu geluk. Want…
Zaterdag 27 november gaat wegens aangescherpte corona-maatregelen mijn #workshop aan de universiteit van Leiden niet door. Ik heb daardoor ruimte voor 4 online focus-gesprekken met belangstellenden uit mijn netwerk. Vrijblijvend. Via Teams of Zoom. Een half uur tot 45 minuten per persoon (mocht ik weer te enthousiast worden, want #netwerken is leuk😊)
Na een korte kennismaking deel jij jouw 2 brandende vragen over effectiever werken en krijg je van mij tips hoe dit op te pakken. 
Dus…. Interesse? #letsconnect en stuur mij een berichtje of ga naar mijn contactpagina.

Benieuwd naar de bron van deze post?

https://www.rtlnieuws.nl/magazine/artikel/3867901/waarom-we-niet-kunnen-multitasken-nee-ook-jij-niet

Comments are closed.