Al die e-mail hebben we echt aan ons zelf te wijten

Voorheen zat je als een telefoon-tijger het ene gesprek na het andere mondeling af te handelen. En je stuurde papieren memo’s. Brieven aan elkaar. Binnen hetzelfde bedrijf. Om dingen door te geven of vast te leggen. Er werd lustig gekopieerd voor de meelezers en je had aan het eind van de dag opruim-stapels.

Alleen maar voordelen
Met de introductie van de computer, printer en mobiele telefoon veranderde de zakelijke communicatie. En e-mailen leek zo handig. Je had supersnel “zwart-op-wit” je bericht daar waar je het wilde hebben. Geen kans op onduidelijkheid en in no time ook weer antwoord. Dat je digitaal kon archiveren. Halleluja. We zagen alleen maar voordelen.

Bel-angst
Dus gingen we voor steeds meer zaken e-mailen. En steeds minder telefoneren. Whatsapp en chatten kwam erbij.
En de instroom van jeugdige medewerkers bracht een nieuw fenomeen aan het licht. Men belt niet graag. De meeste jongeren bellen zelden en sturen liever een chat of email…

Wat is echt het probleem?
Vervolgens klaagt men er nu over dat de hoeveelheid chats en e-mail zo afleidt… En is de e-mailloze vrijdag in het leven geroepen. Om aandacht te vragen voor “al die e-mail”. Maar we hebben er zelf aan mee gewerkt. Dus is e-mail de boosdoener of ons eigen gedrag?

Ik noem deze speciale e-mailloze vrijdag liever de “uitstel-dag”.
Want als je niet bewust een oplossing zoekt, gaat iedereen maandag weer op dezelfde voet verder. Met een kater, want die vrijdag niets lezen heeft extra achterstand veroorzaakt…

Ik stel daarom voor dat we deze dag benutten om na te denken over andere vormen van communicatie. Zoals bellen met elkaar als het korte vragen zijn. Gebruik e-mail vooral om iets te bevestigen of vast te leggen.

Maak hierover afspraken met je teamgenoten. En breng dit goede voorbeeld ook in de praktijk naar relaties.

Wat denk je? Hebben we als gevolg hiervan over een paar jaar de telefoonloze vrijdag aan ons zelf te wijten? 😉

#youngprofessionals
#emaillozevrijdag
#email

Comments are closed.