“Onder druk presteer ik het best”

“Mijn motor gaat extra snorren van korte deadlines”. Echt?
Ik noem het slecht plannen en dan proberen het een positieve draai te geven…

We kennen het allemaal wel. Iets laten liggen totdat je er als de wiedeweerga iets aan moet doen; anders ben je te laat.
Of dat er onverwacht zo veel extra op je af komt, dat je een tandje bij moet zetten om alles alsnog op tijd af te ronden.
Het voelt dan lekker als je in de flow zit en het een na het ander alsnog afrondt. Met een heerlijke zucht sluit je tevreden alles af en je hebt ‘t ‘m toch maar weer geflikt.

Waar ik minder over hoor, is dat er andere dingen zijn blijven liggen. Je hoopt dat het nu rustiger is en dat je de tijd hebt om het in te halen. Waar begin je aan? Hoe verdeel je je werk?

Als je niet oppast, zit je in hetzelfde schuitje. En mag je je motor weer extra laten snorren. Klinkt goed en op z’n tijd ook lekker hoor, maar in de basis kan dat beter.

Hoe dan?
Kijk kritisch naar je agenda. En naar wat er de komende weken op stapel staat. Waar moet je wat leveren? Plan dan voor jezelf momenten in waarop je aan die opdrachten kan werken. In behapbare brokken en langzaam toewerkend naar de deadline. En houd ruimte vrij in je agenda voor pauze en focus momenten.

Informatie nodig van anderen om je eigen werk te kunnen doen? Plan tijdig een moment in om hierover de betrokkene te bellen en laat diegene ruim de tijd om zelf te leveren. Als jij tijdig iets vraagt, zadel je die ander niet met een spoedje op.

Nu je alles met een deadline zo indeelt, kun je schuiven met de pauze en focus blokken als er een spoedklus tussendoor komt. Want die zijn er altijd. En zo’n focus blok is ervoor gemaakt om zo’n extra klus te kunnen doen.

Vergeet alsjeblieft niet om dagelijks naar je planning te kijken. En wanneer je van anderen iets verwacht. Zo kun je tijdig bijsturen. En toewerken naar een resultaat wat je niet met brullende motor hoeft te doen, maar in een lekker tempo.

Bjjkomend voordeel: je bent in control. Je weet waar je ruimte hebt en waar je nog aan moet werken. Of dat je “vol” zit en nee moet zeggen en alternatieven moet aanbieden. Dit geeft rust.

En rust in je hoofd en je lichaam heb je nodig. Die korte deadlines zijn leuk voor af en toe. Als het moet. Maar proactief je planning oppakken geeft je weer plezier in je werk. Zonder achter de feiten aan te hoeven rennen.

Dat plezier straal je uit. Collega’s merken dat je steeds vaker ruim op tijd dingen vraagt en levert. En dat maakt dat ook zij minder last minute acties hebben. Je geeft hiermee het goede voorbeeld. En ze zullen je er extra om waarderen.

En komt dan die super spoedklus binnen? Dan mag je die motor even voluit aanzetten en je energie er in gooien. Dan mag je presteren. Maar je zult merken hoe fijn het is dat de rest van je werk onder controle is.

Ben jij in control?

#proactiefplannen
#rust
#overzicht

Comments are closed.