Ze begreep me niet. En ik voelde me de vreemde eend in de groep…

Gisteravond woonde ik een online bijeenkomst bij. Over online presenteren. Door onze beroepsvereniging van organisers. Hoe leuk is dat dan. En leerzaam.
Met 39 anderen. Dat vond ik achteraf wat minder.

Hoe langer deze bijeenkomst duurde, hoe meer ik online met een grote groep niet handig vond. Terwijl men het notabene over verbinden had…

Ik dwaalde af. Het gevoel anders in de materie te zitten dan de groep. Of waren er toch gelijk gestemden? Maar hielden zij ook hun mond?

Tijdens een break-out gaf ik mijn twijfels hierover weer. Iemand beaamde mijn gevoel, maar een ander keek me ietwat vragend aan. Maar de kleine groep gaf de ruimte om hierover het gesprek aan te gaan. Dat voelde goed.

Toen ons aan het begin als groep gevraagd werd wat we hoopten te bereiken en aan het eind of dat gelukt was, antwoordde ik dat er voor mij niets veranderd was. (Ik wilde weten of online presenteren in een groep iets voor mij zou zijn)

Een online bijeenkomst met (te) veel deelnemers vind ik niet bij mij passen. Een klein groepje daarentegen wel. Maar dat paste niet op de Post-It…. Dus schreef ik “er is voor mij niets veranderd”. En hield het samen met de anderen voor het scherm.

De presentator van de bijeenkomst zag mijn tekst, deed een aanname en zei zonder door te vragen ‘ja het is lastig om uit je comfort zone te komen’. En ging verder over een andere Post-it.

En hier werd mijn gevoel dus bevestigd dat een online training met een grote groep niets voor mij is. Je kunt niet van 39 deelnemers de juiste inschatting maken op basis van een paar woorden. Ik in ieder geval niet.

Kortom. De les die ik er uit gehaald heb is dat ik graag 1-op-1 samenwerk of in een groepje van maximaal 4. Zodat ik wèl die verbinding kan vinden. En direct feedback ontvang van de deelnemers als ik een verkeerde aanname doe. Want hoe jammer is het als mijn deelnemers aan het eind van de bijeenkomst denken: ze begreep me niet.

Wat is jouw maximale groeps-grootte om te verbinden?

#verbinding
#feedback
#letsconnect

Comments are closed.